napis alt

napis alt

napis alt

Konferencje i wydarzenia edukacyjne
Ekologia od kuchni - zajęcia dla uczniów szkół gastronomicznych
Utworzono 24.10.2012
1 października obchodziliśmy światowy Dzień Wegetarianizmu. Dlatego właśnie w tym miesiącu Fundacja Aeris Futuro ruszyła z innowacyjnym projektem „Ekologia od kuchni, czyli ekologiczne spojrzenie na jedzenie" skierowanym do szkół gastronomicznych.
 
Jego celem jest dotarcie do przyszłych pracowników branży gastronomicznej oraz uświadamianie ich w zakresie negatywnych skutków nadmiernej konsumpcji mięsa. Przyszli kucharze i kelnerzy uzyskają niezbędną wiedzę na temat bagatelizowanych w restauracyjnym menu preferencji żywieniowych wegetarian.
 
Projekt „Ekologia od kuchni, czyli ekologiczne spojrzenie na jedzenie" zakłada przeprowadzenie trzech zajęć z jedną grupą młodzieży w szkołach gastronomicznych województwa małopolskiego.
 
Pierwsze spotkanie zostanie poświęcone podwójnej piramidzie (zamieszczonej na zdjęciu). Posłuży ona ukazaniu merytorycznych powodów, dla których ludzie powinni ograniczać spożywanie mięsa w szczególności wołowego.
 
Kolejne zajęcia pod roboczym tytułem „Przychodzi wegetarianin do restauracji...." będą miały na celu przekazać wiedzę usprawniającą relację pomiędzy kucharzem a klientem-wegetarianinem. W ich trakcie przedstawione zostaną różne rodzaje diety wegetariańskiej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na pewne składniki odzwierzęce takie jak tłuszcze, podpuszczka biologiczna, koszenila, żelatyna. Słuchacze zostaną zapoznani z alternatywną dla mięsa opcją produktów dostępnych na polskim rynku.
 
Trzecie spotkanie, wieńczące projekt, będzie wymagało od uczniów przeniesienia teorii w praktykę, czyli stworzenia własnych wersji dań wegetariańskich. Potrawy te zostaną poddane ocenie jury, w którym znajda się przedstawiciele poszczególnych szkół oraz osoba z Fundacji Aeris Futuro.
 
Dla twórców trzech najsmaczniejszych oraz najbardziej oryginalnych dań przewidziane są nagrody w postaci wegetariańskich książek kucharskich. Dodatkowo szkoły biorące udział w tym projekcie otrzymają garnki energooszczędne oraz kiełkownice (pojemniki do hodowania kiełków) zasilając tym samym zasoby przyszkolnych pracowni.
 
Zaletą projektu jest przyszłościowy charakter działań. Ze względu na wzrastające zainteresowaniem ekologiczną żywnością i zdrowym sposobem odżywiania uczniowie będą mogli w sposób innowacyjny wykorzystać wiedzę i umiejętności nabyte podczas projektu w przyszłych miejscach pracy. Szkoła zdobędzie przydatne wyposażenie dla pracowni gastronomicznych oraz wzmocni swoją pozycję w środowisku jako aktywna placówka. 

Szkoły biorące udział w projekcie:
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego, w Krakowie
Zespół Szkół Zawodowych HTS S.A., w Krakowie
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, w Krakowie
Zespół Szkół Zawodowych nr 2, w Niepołomicach
Zespół Szkół Zawodowych nr 2, w Krakowie

Partnerem projektu jest 6-5 Środowiskowy Hufiec Pracy w Krakowie.

„Ekologia od kuchni" jest częścią projektu „Z Ekologia w Małopolsce na co dzień i od święta" dofinansowanego z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

l
Kalendarz wydarzeń
newsletter
aeris futuro Aeris Futuro
   
Eko-certyfikaty Ekocertfikaty
ekobiuro Ekobiuro
Konsultacje Konsultacje
Kalkulator CO2 Kalkulator CO2
  GRA Ekobiuro
Nasze filmy

Program ZIELONE WYDARZENIA jest autorskim pomysłem Fundacji AERIS FUTURO, realizowany przez Fundację oraz sieć partnerów: Centrum Promocji Ekorozwoju, Regionalne Centrum Wolontariatu, EkoInicjatywa, Fundacja Ekorozwoju, w oparciu o dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

FUNDACJA AERIS FUTURO 

telefon: 726 546 000,  e-mail: biuro@aerisfuturo.pl
Al. Daszyńskiego 22/46, 31-534 Kraków
REJESTROWE DANE FUNDACJI: REGON 120209543, NIP 9452053376, KRS 0000251803

engine solidside