Wegetariański catering jako element Zielonych Standardów
Utworzono 14.01.2014
W jednej z ankiet, które spłynęły do nas po konferencji "Ekoinnowacje w przemyśle spotkań" natrafiliśmy na następujący komentarz: "Skoro żywność ekologiczna to także produkty z mięsa to dlaczego propagują Państwo wegetarianizm i weganizm? (takie słowa padły podczas wystąpienia Pani Prezes Fundacji) uważam, że produkty mięsne, tym bardziej z ekologicznych hodowli są jak najbardziej wartościowe i nie szkodzą naszemu zdrowiu. To jest wybór każdego indywidualnie". Nie lubimy pozostawiać pytań bez odpowiedzi, więc odpowiadamy :)
Produkcja mięsa pochłania ogromne zasoby energii i wody, co powoduje drastyczne zwiększenie śladu klimatycznego (czyli ilości wyemitowanego do atmosfery dwutlenku węgla) przyczyniając się jednocześnie do potęgowania efektu cieplarnianego. Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga zużycia 40 tyś. litrów wody i stanowi ekwiwalent 36,4 kg CO2 wyemitowanego do atmosfery (jest to równowartość 20 dni nieprzerwanego świecenia się 100 watowej żarówki lub 2-godzinnego nieprzerwanego jeżdżenia samochodem). Dieta zawierająca przeciętne ilości mięsa wiąże się z dwukrotnie większym śladem klimatycznym niż dieta wegetariańska (polecam uwadze infografikę na której umieszczono wielkość emisji CO2 w przeliczeniu na kcal różnych produktów). Produkcja mięsa wiąże się również z wylesianiem, zanieczyszczeniem wód gruntowych oraz wątpliwościami natury etycznej.
Oczywiście, dla mięsożercy zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie mięsa z ekologicznej hodowli niż z chowu przemysłowego. Mięso "ekologiczne" z pewnością produkowane jest przy użyciu mniejszej ilości leków i substancji chemicznych, a zwierzęta żywione są naturalną paszą. Można sądzić, że "ekologiczna" krowa wiodła żywot chociaż odrobinę szczęśliwszy niż jej "przemysłowa" siostra. Nie zmienia to faktu, że w konfrontacji z dietą wegetariańską nawet "ekologiczne" mięso w ogóle nie jest ekologiczne.
Wybór diety jest sprawą bardzo indywidualną, osobistą i delikatną, dlatego propagując dietę wegetariańską absolutnie nie dyskryminujemy "mięsożerców", a jedynie pokazujemy, jak smaczną, zdrową i ekologiczną alternatywą może być dieta bezmięsna. Wybór stylu życia zawsze należy do nas samych, ale warto mieć świadomość z czym się on wiąże. Pamiętajmy, że to co najzdrowsze dla nas jest jednocześnie najkorzystniejsze dla środowiska.
|