napis alt

napis alt

napis alt

napis alt

Wegetariański catering jako element Zielonych Standardów
Utworzono 14.01.2014

W jednej z ankiet, które spłynęły do nas po konferencji "Ekoinnowacje w przemyśle spotkań" natrafiliśmy na następujący komentarz: "Skoro żywność ekologiczna to także produkty z mięsa to dlaczego propagują Państwo wegetarianizm i weganizm? (takie słowa padły podczas wystąpienia Pani Prezes Fundacji) uważam, że produkty mięsne, tym bardziej z ekologicznych hodowli są jak najbardziej wartościowe i nie szkodzą naszemu zdrowiu. To jest wybór każdego indywidualnie". Nie lubimy pozostawiać pytań bez odpowiedzi, więc odpowiadamy :)

Produkcja mięsa pochłania ogromne zasoby energii i wody, co powoduje drastyczne zwiększenie śladu klimatycznego (czyli ilości wyemitowanego do atmosfery dwutlenku węgla) przyczyniając się jednocześnie do potęgowania efektu cieplarnianego. Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga zużycia 40 tyś. litrów wody i stanowi ekwiwalent 36,4 kg CO2 wyemitowanego do atmosfery (jest to równowartość 20 dni nieprzerwanego świecenia się 100 watowej żarówki lub 2-godzinnego nieprzerwanego jeżdżenia samochodem). Dieta zawierająca przeciętne ilości mięsa wiąże się z dwukrotnie większym śladem klimatycznym niż dieta wegetariańska (polecam uwadze infografikę na której umieszczono wielkość emisji CO2 w przeliczeniu na kcal różnych produktów). Produkcja mięsa wiąże się również z wylesianiem, zanieczyszczeniem wód gruntowych oraz wątpliwościami natury etycznej.

  

Oczywiście, dla mięsożercy zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie mięsa z ekologicznej hodowli niż z chowu przemysłowego. Mięso "ekologiczne" z pewnością produkowane jest przy użyciu mniejszej ilości leków i substancji chemicznych, a zwierzęta żywione są naturalną paszą. Można sądzić, że "ekologiczna" krowa wiodła żywot chociaż odrobinę szczęśliwszy niż jej "przemysłowa" siostra. Nie zmienia to faktu, że w konfrontacji z dietą wegetariańską nawet "ekologiczne" mięso w ogóle nie jest ekologiczne.

Wybór diety jest sprawą bardzo indywidualną, osobistą i delikatną, dlatego propagując dietę wegetariańską absolutnie nie dyskryminujemy "mięsożerców", a jedynie pokazujemy, jak smaczną, zdrową i ekologiczną alternatywą może być dieta bezmięsna. Wybór stylu życia zawsze należy do nas samych, ale warto mieć świadomość z czym się on wiąże. Pamiętajmy, że to co najzdrowsze dla nas jest jednocześnie najkorzystniejsze dla środowiska.

 

Kalendarz wydarzeń
newsletter
aeris futuro Zielone Wydarzenia
   
Eko-certyfikaty Ekocertfikaty
ekobiuro Ekobiuro
Konsultacje Konsultacje
Kalkulator CO2 Kalkulator CO2
  GRA Ekobiuro
Nasze filmy
Program ZIELONE WYDARZENIA jest autorskim pomysłem Fundacji AERIS FUTURO, realizowany przez Fundację oraz sieć partnerów: Centrum Promocji Ekorozwoju, Regionalne Centrum Wolontariatu, EkoInicjatywa, Fundacja Ekorozwoju, w oparciu o dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

FUNDACJA AERIS FUTURO 

telefon: 693 589 391,  e-mail: biuro@aerisfuturo.pl
Al. Daszyńskiego 22/46, 31-534 Kraków
REJESTROWE DANE FUNDACJI: REGON 120209543, NIP 9452053376, KRS 0000251803

engine solidside