napis alt

napis alt

napis alt

Lista wymagań

POBIERZ LISTĘ

  • Przed złożeniem zamówienia, przeanalizowanie wymagań z dostawcą tak, by każda ze stron była świadoma założeń zielonego cateringu
  • Catering zamówiony u lokalnych dostawców odpowiedzialnych ekologicznie
  • Napoje w dużych opakowaniach (1-2 i więcej litrów). Produkty typu cukier, mleczko do kawy, masło w dużych opakowaniach
  • Naczynia, sztućce, obrusy wielorazowego użytku (impreza w zamkniętym pomieszczeniu) lub wykonane z surowców odnawialnych ulegających biodegradacji
  • Produkty i napoje w opakowaniach nadających się do recyklingu
  • W formularzu zgłoszeniowym pytanie, czy uczestnik planuje zostać na lunchu/obiedzie jeśli są one na końcu wydarzenia
  • Wysyłka emaila do uczestników z prośbą o potwierdzenie przybycia przed samym złożeniem zamówienia na catering
  • Pojemniki do spakowania pozostałej po wydarzeniu żywności 
  • Jedzenie pozostałe po wydarzeniu przekazane organizatorom, którzy przekazują je uczestnikom lub lokalnym organizacjom charytatywnym
  • Formularz z pytaniem o zwyczaje żywieniowe uczestników związane z uwarunkowaniami zdrowotnymi lub światopoglądowymi
  • Owoce obok słodyczy - dobre kalorie
  • Ciekawe dania wegetariańskie w menu
  • Produkty nie modyfikowane genetycznie (nie GMO)
  • Jeśli w menu są dania rybne, ryby pochodzą ze zrównoważonych hodowli
  • Wyłączenie z menu gatunków ryb zagrożonych wyginięciem : halibut atlantycki, karmazyn, łosoś bałtycki, rekin i płaszczka, sola, tuńczyk błękitnopłetwy, węgorz
  • Woda z lokalnych źródeł
  • Soki w większości z krajowych owoców
  • Nabywanie produktów zwierzęcych spełniających wysokie standardy w zakresie dobrostanu
  • Ograniczenie stosowania niebezpiecznych chemikaliów oraz korzystanie z przyjaznych dla środowiska środków czyszczących oraz do mycia naczyń
  • Wyroby papiernicze, na przykład ręczniki kuchenne lub papierowe serwetki wykonane z włókien pochodzących z recyklingu lub wyprodukowanych w sposób zrównoważony
  • Chłodziarki i zamrażarki nie zawierają substancji zubażających warstwę ozonową (HCFC) ani HFC

 

Kalendarz wydarzeń
newsletter
aeris futuro Aeris Futuro
   
Eko-certyfikaty Ekocertfikaty
ekobiuro Ekobiuro
Konsultacje Konsultacje
Kalkulator CO2 Kalkulator CO2
  GRA Ekobiuro
Nasze filmy

Program ZIELONE WYDARZENIA jest autorskim pomysłem Fundacji AERIS FUTURO, realizowany przez Fundację oraz sieć partnerów: Centrum Promocji Ekorozwoju, Regionalne Centrum Wolontariatu, EkoInicjatywa, Fundacja Ekorozwoju, w oparciu o dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

FUNDACJA AERIS FUTURO 

telefon: 726 546 000,  e-mail: biuro@aerisfuturo.pl
Al. Daszyńskiego 22/46, 31-534 Kraków
REJESTROWE DANE FUNDACJI: REGON 120209543, NIP 9452053376, KRS 0000251803

engine solidside