napis alt

napis alt

napis alt

napis alt

Wprowadzenie
Wybór dań oraz sposób ich podania świadczy o gospodarzu. Zaprezentujmy się jako organizator dbający o smak, zapach, wygląd, ale też o jakość ekologiczną, wartość odżywczą i ocenę etyczną przygotowanego cateringu.
 
Wbrew pozorom, jest to najważniejsze kryterium, bo w praktyce okazuje się, że to co na talerzu uznajemy za etyczne jest też świeże, smaczne, pachnące, zdrowe, odżywcze i sprawia wiele przyjemności naszym zmysłom.

Przez żołądek do serca - poczęstunek to świetna okazja do promocji tradycyjnej polskiej kuchni niekoniecznie mięsnej, ekologicznych specjałów, zwłaszcza charakterystycznych dla danego regionu, w którym odbywa się wydarzenie. Warto tu skorzystać z oferty rolników ekologicznych, gdyż w ten sposób dostajemy produkty najwyższej jakości oraz regionalne specjały nie dość, że po atrakcyjnych cenach, to jeszcze bez zbędnych opakowań i często z dostawą na miejsce.

Rolnictwo XXI wieku zużywa ogromne ilości pestycydów i nawozów, które toksycznie oddziałują na zdrowie ludzi - zarówno konsumentów jak i samych rolników (efekty to m.in. alergie i nowotwory), oraz na stan środowiska (efekt - utrata różnorodności biologicznej).
Im produkt bardziej przetworzony, mrożony, o długiej dacie ważności tym mniej odpowiedzialny ekologicznie - wymaga zużycia większej ilości energii na procesy przetwórcze i przechowywanie.

Produkcja mięsa powoduje znacznie większe zużycie wody niż rolnictwo, również globalna deforestacja i pustynnienie ma związek z nadmiernym spożyciem mięsa. Wycinanie lasów, szczególnie lasów tropikalnych odbywa się głównie w celu otwarcia nowych terenów pod pastwiska i uprawy paszy dla bydła. Produkcja zwierzęca powoduje duże ilości emisji gazów cieplarnianych (bydło domowe, podobnie jak wszystkie pozostałe przeżuwacze, wydycha metan - gaz cieplarniany ponad 20 razy silniejszy od dwutlenku węgla).

Kalendarz wydarzeń
newsletter
aeris futuro Zielone Wydarzenia
   
Eko-certyfikaty Ekocertfikaty
ekobiuro Ekobiuro
Konsultacje Konsultacje
Kalkulator CO2 Kalkulator CO2
  GRA Ekobiuro
Nasze filmy
Program ZIELONE WYDARZENIA jest autorskim pomysłem Fundacji AERIS FUTURO, realizowany przez Fundację oraz sieć partnerów: Centrum Promocji Ekorozwoju, Regionalne Centrum Wolontariatu, EkoInicjatywa, Fundacja Ekorozwoju, w oparciu o dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

FUNDACJA AERIS FUTURO 

telefon: 693 589 391,  e-mail: biuro@aerisfuturo.pl
Al. Daszyńskiego 22/46, 31-534 Kraków
REJESTROWE DANE FUNDACJI: REGON 120209543, NIP 9452053376, KRS 0000251803

engine solidside