|
Wprowadzenie
Wybór dań oraz sposób ich podania świadczy o gospodarzu. Zaprezentujmy się jako organizator dbający o smak, zapach, wygląd, ale też o jakość ekologiczną, wartość odżywczą i ocenę etyczną przygotowanego cateringu.
Wbrew pozorom, jest to najważniejsze kryterium, bo w praktyce okazuje się, że to co na talerzu uznajemy za etyczne jest też świeże, smaczne, pachnące, zdrowe, odżywcze i sprawia wiele przyjemności naszym zmysłom.
Przez żołądek do serca - poczęstunek to świetna okazja do promocji tradycyjnej polskiej kuchni niekoniecznie mięsnej, ekologicznych specjałów, zwłaszcza charakterystycznych dla danego regionu, w którym odbywa się wydarzenie. Warto tu skorzystać z oferty rolników ekologicznych, gdyż w ten sposób dostajemy produkty najwyższej jakości oraz regionalne specjały nie dość, że po atrakcyjnych cenach, to jeszcze bez zbędnych opakowań i często z dostawą na miejsce.
Rolnictwo XXI wieku zużywa ogromne ilości pestycydów i nawozów, które toksycznie oddziałują na zdrowie ludzi - zarówno konsumentów jak i samych rolników (efekty to m.in. alergie i nowotwory), oraz na stan środowiska (efekt - utrata różnorodności biologicznej).
Im produkt bardziej przetworzony, mrożony, o długiej dacie ważności tym mniej odpowiedzialny ekologicznie - wymaga zużycia większej ilości energii na procesy przetwórcze i przechowywanie.
Produkcja mięsa powoduje znacznie większe zużycie wody niż rolnictwo, również globalna deforestacja i pustynnienie ma związek z nadmiernym spożyciem mięsa. Wycinanie lasów, szczególnie lasów tropikalnych odbywa się głównie w celu otwarcia nowych terenów pod pastwiska i uprawy paszy dla bydła. Produkcja zwierzęca powoduje duże ilości emisji gazów cieplarnianych (bydło domowe, podobnie jak wszystkie pozostałe przeżuwacze, wydycha metan - gaz cieplarniany ponad 20 razy silniejszy od dwutlenku węgla).
|