Festiwal Folkowisko - zielone standardy
Utworzono 23.07.2014
Festiwal Folkowisko w niewielkiej podkarpackiej wsi Gorajec dzięki współpracy i szkoleniom przeprowadzonym przez Fundację Aeris Futuro z roku na rok staje się coraz bardziej ekologiczny. Zerknijmy co zmieniło się na Folkowisku w tym roku.
1. Segregacja śmieci. Swoje ważne miejsce na festiwalu zajmuje segregacja odpadów na papier, plastik i puszki, szkło oraz odpady bytowe. Specjalnie oznaczone pojemniki na śmieci pochodzą z recyklingu, kiedyś były beczkami przemysłowymi.
2. Warsztaty folkowiskowe czasami z założenia (jak warsztaty biżuterii recyklingowej), a czasami z potrzeby (warsztaty robienia lalek ludowych) były w pełni recyklingowe, warsztatowicze cięli i przerabiali stare ciuchy na zupełnie nowe lalki lub ozdoby, odbyły się również warsztaty przeróbki starych ciuchów w etno szaty - Etno design
3. Oferta kulinarna. O potrzeby żywieniowe wegan i wegetarian troszczył się zespół Kuchni Pana Seitana. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich proponowały potrawy tradycyjne. Dziewczyny z Slow Food Youth z Warszawy uczyły gotowania z produktów lokalnych-wszelkie rośliny używane do gotowania zostały zebrane w pobliskim lesie podczas spaceru z zielarzem Zbyszkiem, a produktów mlecznych dostarczyli miejscowi rolnicy, jedzenie serwowane było na liściach chrzanu. Organizatorzy festiwalu priorytetowo podchodzą do kwestii zaopatrzenia festiwalu w produkty wytwarzane regionalnie, dlatego też jedzenie serwowane w trakcie Folkowska pochodziło z lokalnych masarni, piekarni i cukierni, a produkty spożywcze od lokalnych dostawców.
4. Jeszcze przed rozpoczęciem festiwalu organizatorzy uruchomili platformę carpoolingową na stronie internetowej festiwalu, dzięki czemu zadbali o mniejszą ilość spalin w drodze na Folkowisko oraz z powrotem. Również w biurze festiwalowym trwały zapisy na wspólne powroty z festiwalu.
5. W tym roku pole namiotowe zostało wyposażone w kuchnię-sama kuchnia to prawdziwe dzieło sztuki recyklingowej, została bowiem zrobiona z przeróżnych skrawków materiałów budowlanych. Dzięki zainstalowaniu wielkiej czarnej beczki, w której woda nagrzewała się na słońcu, folkowiczanie mogli umyć ręce, warzywa i owoce lub naczynia.
6. W kilku najważniejszych punktach zostały zamontowane lampy solarowe, tak, żeby przy użyciu energii słonecznej, można było trafić do kuchni na polu namiotowym, wiat czy głównego wejścia na teren festiwalu
7. 8 rowerów służyło do produkcji prądu na potrzeby kina,wktórym wyświetlane byłyfilmy o tematyce ekologicznej. W ciągu dnia rowery były bezpłatnie wypożyczane festiwalowiczom.
|